داراخبر: شهرنشینی در کشور ما همانند بسیاری از جوامع در حال توسعه با سرعت فوق العاده زیادی گسترش یافته است. این مجموعه، الگوی شهرنشینی که از آن به ” الگوی شتابان شهرنشینی” یاد می شود.
ورود دستاوردهای تکنولوژی جدید موجب کاهش نرخ مرگ و میر و در عین حال به دلیل عدم همزمانی رشد شاخص های اجتماعی ـ فرهنگی همانند باسوادی کل جامعه به خصوص باسوادی زنان و جمعیت قابل توجه روستائی نرخ زاد و ولدها در حد دوره ماقبل صنعت باقی مانده است و این امر سبب پیشی گرفتن رشد زاد و ولد بر میزان مرگ و میر و در نتیجه افزایش جمعیت شده است. علاوه بر عوامل بالا همزمان با این تحول رویداد دیگری درمناطق روستائی کشور پدیدار شده، در نتیجه اجرای اصلاحات ارضی و استفاده بخش کشاورزی از فن آوری روز ـ تراکتور، کمباین ـ نیروی مازاد فراوانی در جامعه روستائی ظاهر گشته، این جمعیت مازاد به دنبال فرصتی برای کار و فعالیت و سراب زندگی بهتر راهــــــی منــــاطق شهری شـــده و چــــون شهرهـــا آمـــادگی پذیـــــرش ایــــن میهمانــــان میلیونی ناخوانده را نداشت، این مناطق در کشورهای در حال توسعه به آشفته بازار اجتماعی از مشاغل کاذب، ناهنجاری های اجتماعی و شکاف طبقاتی تبدیل گردیده است.
همچنین بررسی تحولات شهرنشینی کشورها نشان می دهد که کلان شهرهای محدودی بخش عمده ای از جمعیت مناطق شهری و امکانات توسعه اقتصادی کشور را به خود جلب و جذب نمودند و چون زیر ساخت های آماده ای وجود نداشت لذا تبعات اقتصادی ـ اجتماعی ناخواسته فراوانی را بر نظام اجتماعی این کشورها تحمیل کرده است. زیرا در محیط شهر سازمان اجتماعی، نوع احساسات، ذهنیات و نظام معیشت با جوامع پیشین تفاوت اساسی پیدا می کند.
در این میان سوء مدیریت شهری به این مشکل دامن زده و زمینه ساز بروز ناهنجاری ها و معضلات بسیاری در شهر شده است. البته ناگفته نماند اداره شهر با چنین وضعی کار بسیار دشواری می باشد اما برخورد علمی و اصولی تا حد زیادی می تواند شرایط را بهبود بخشد که متأسفانه نبود تخصص و درایت کافی مدیران شهری نه تنها به حل مشکل کمکی نمی کند بلکه خود بحرانی دیگر می آفریند.
ساناز شهابی