تاریخ انتشار : چهارشنبه 16 فروردین 1402 - 7:57
کد خبر : 31406

خسارت ۱۱۵۰۰ میلیارد ریال سرمازدگی به محصولات کشاورزی مرند

خسارت ۱۱۵۰۰ میلیارد ریال سرمازدگی به محصولات کشاورزی مرند

به گزارش داراخبر،علی صیادی در گفتگو با خبرنگاران گفت: سرما و یخ زدگی از مهم‌ترین عوامل قهری خسارت زا در محصولات کشاورزی است و همه ساله خسارات قابل توجهی را به اقتصاد و چرخه تولید کشور تحمیل می‌کند. وی افزود: سهم عامل تنش سرما و یخبندان نسبت به سایر عوامل تهدید کننده در زیربخش های

به گزارش داراخبر،علی صیادی در گفتگو با خبرنگاران گفت: سرما و یخ زدگی از مهم‌ترین عوامل قهری خسارت زا در محصولات کشاورزی است و همه ساله خسارات قابل توجهی را به اقتصاد و چرخه تولید کشور تحمیل می‌کند.

وی افزود: سهم عامل تنش سرما و یخبندان نسبت به سایر عوامل تهدید کننده در زیربخش های زراعی و باغی از وزن بسیار بالایی برخوردار است و پهنه وسیعی از حاصلخیزترین مناطق تولیدی کشور ما و قسمت عمده محصولات اقتصادی مهم کشور همه ساله در معرض تهدید تنش سرما و یخ زدگی قرار دارند.

صیادی گفت : سرما و یخبندان اخیر با توجه به گرمای حدود یک ماهه قبل از آن که منجر به ظهور جوانه های رویشی و زایشی درختان میوه گردیده بود، باعث بروز خسارت  به محصولات باغی گردیده است و برآوردهای اولیه حاکی است، درختان زردآلو ۸۵ درصد ،گردو ۷۰ درصد، بادام (محلی)۵۰ درصد، آلو وگوجه سبز ۳۰ درصد و سیب ۱۰ درصد دچار خسارت شده اند.

معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند اظهار داشت : سرمازدگی پدیده‌ای است که درجه حرارت‌های پایین سبب ایجاد خسارت و یا از بین رفتن اندام‌های گیاهی می شود. این عارضه در محصولات سبزی و صیفی خارج از فصل در روزهای سرد پاییز و زمستان و در درختان میوه در فصل زمستان و یا اوایل بهار حادث می شود و هر ساله خسارت‌های زیادی بر جای می گذارد.

وی گفت: عمدتاً دو نوع روش برای مقابله یا پیشگیری از سرمازدگی، توصیه می شود که روش اول شامل روش های طولانی مدت است که قبل از ورود سامانه یخبندان اعمال می شود و روش دوم روش های فعال کوتاه مدت است که در زمان و نزدیک به بروز یخ زدگی انجام می شود.

صیادی خاطرنشان کرد: جهت جلوگیری یا کاهش این خسارت می توان از راه‌کارهای فنی مختلف بهره برد که بسته به شرایط و توانایی کشاورز و منطقه ونوع سامانه هوایی می توان از آن‌ها استفاده کرد.

وی اضافه کرد: مهم‌ترین راه‌کارها استفاده از دستگاه‌های مه ساز، استفاده از دود و هدایت آن روی مزارع (در مناطق غیرمسکونی)، آبیاری بارانی یا غرقابی یا قطره ای، استفاده از ماشین های ایجاد باد در مزارع، عایق‌سازی مزارع به وسیله پلاستیک یا پوشش‌های مختلف و استفاده از ضدیخ طبیعی «کراپ اید» (جدیدترین روش ارائه شده) است.

صیادی ادامه داد: استفاده از دود در شب هایی که وارونگی حرارتی ایجاد شده است، گرمایی که به صورت طول موج بلند از زمین خارج می شود را از خود عبور داده و همچنین در روز نور خورشید را که به صورت طول موج کوتاه است، ازخود عبور نمی دهد. ایجاد دود از نظر محیط زیست زیان‌آور است. بنابراین استفاده از دود در مناطق غیرمسکونی توصیه می شود.

وی افزود: دستگاه مه ساز باعث کاهش از دست رفتن گرما از سطح خاک و گیاه می شود و ایجاد مه مصنوعی به‌عنوان سدی در برابر هدر رفتن گرما از سطح خاک و گیاه می شود. مه می تواند تا ۴ درجه سانتی‌گراد گرما تأمین کند. همچنین دستگاه مولد باد شامل یک برج فولادی بلند و یک پروانه گردان بزرگ هستند. هنگامی که پروانه ماشین باد می چرخد، هوا را از بالا به پایین کشیده و باعث پایین آوردن هوای گرم بالای سطح می شود. مشکل عمده این سیستم بالا بودن هزینه اولیه تهیه آن است. در کل جامع ترین روش برای مقابله با انواع سامانه های هوایی استفاده از بخاریهای مولد گرما در باغ می باشد

صیادی از باغداران خواست تا گونه های درختی خود به ویژه درختان گردو، بادام و زردآلو را با ارقام دیرگل جایگزین کنند تا از بخش زیادی از خساراتی که هرساله با نوسانات دمایی متوجه کشاورزان می شود، جلوگیری شود و نیز بایستی توصیه های فنی در طول فصل از قبیل استفاده از کودهای پتاسه وسایر ترکیبات شیمیایی قبل از بروز سرما  بعمل آید.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.